Dokumentarfilm giver indblik i Frelsens Hærs indsats blandt hjemløse i Grønland. Se den her

n stor del af de mennesker, som deltager i Frelsens Hær tilbud og aktiviteter i Nuuk, er hjemløse. Dette er ingen tilfældighed, idet antallet af hjemløse i den grønlandske hovedstad er steget støt gennem en årrække. En ny dokumentarfilm Northern Lights viser, at der kan skabes lys i mørket.

Dokumentarfilmen giver et indblik i det sociale og åndelige arbejde, Frelsens Hær siden 2012 har udført i hjertet af Nuuk. Et arbejde, der påskønnes af myndigheder og andre samarbejdspartnere i byen.

Urbanisering øger hjemløsheden

Majorerne Kurt og Helle Pedersen overtog ansvaret for arbejdet i 2015, hvor Frelsens Hær samtidig udvidede arbejdet i nye lokaler. Netop fordi behovet er så stort.

– Det er hårdt at være hjemløs. Men at være hjemløs her er direkte livsfarligt, påpeger major Kurt Pedersen således i dokumentaren, hvilket bekræftes af lektor ved Ilisimatusarfik, Grønlands Universitet, Steven Arnfjord, der både forsker i hjemløshed og er frivillig i et suppekøkken, Frelsens Hær sammen med andre organisationer står bag.

Han forklarer, at en væsentlig årsag til den stigende hjemløshed er, at den urbanisering man ser andre steder i verden, også præger Grønland. Grønlændere flytter således i stigende omfang fra de små bygder til Nuuk, hvor der i forvejen er boligmangel og flere års ventetid på en almen bolig.


Hilser Frelsens Hær velkommen

De sociale udfordringer uddybes af Asii Chemnitz Narup, der er borgmester i hovedstadskommunen Sermersooq. Hun forklarer, at problemerne forstærkes af, at jobmulighederne er begrænsede, ligesom mange tilflyttere har stort behov for opkvalificering, hvis de skal have en chance på arbejdsmarkedet.

Derfor er hun glad for, at Frelsens Hær også indgår i gruppen af ’tilflyttere’.

– Byen vokser stærkt, og vi har store udfordringer. Derfor hilser vi Frelsens Hær velkommen som ny i Grønland. Jeg har selv besøgt korpset flere gange og kan se, hvilken forskel Frelsens Hæs indsats gør. Jeg ser med stor respekt på det arbejde, der er gjort de sidste fem år, siger borgmesteren, som også betoner det positive samarbejde mellem Hæren og myndighederne, samt andre organisationer i Grønland.


Se filmen her

Dokumentaren Northern Lights er produceret af multimedieassistent Gary Rose, og webmanager David Giles på Frelsens Hærs internationale hovedkvarter i London. Den varer godt 25 minutter og kan ses her.

Har du lyst og overskud til at hjælpe andre? Bliv en del af vores fantastiske team.