Et rullende seniorfællesskab

Hver torsdag triller en gruppe frederiksbergborgere ud fra Frelsens Hærs hovedkvarter, for at se hovedstaden fra cykelsadlen. En tur der ikke bare giver motion, men også nye venskaber.

”Vi begynder turen ned ad Vesterbrogade, ind ad Absalonsgade og så hele vejen over Dybbølsbro. Jeg cykler i front… i cykelkredse hedder sådan en position en trækkerdreng!”

Latteren breder sig i gruppen af cyklister, der alle har spændt hjelmen til endnu en tur på den tohjulede, ledet af ”trækkerdrengen” Peter Neustrup.

”Jeg er selv rigtig glad for at cykle, så da jeg fik tilbuddet om at komme her og lede et nyt cykeltilbud for seniorer, sagde jeg straks ja,” forklarer han.

Frelsens Hærs Cykelfællesskab er nyeste tiltag fra Templets side, Frelsens Hærs lokale korps på Frederiksberg, der har til huset i Frelsens Hærs hovedkvarter på Frederiksberg Allé.

”Vi vil gerne være et aktiv for hovedstaden. Ved at tilbyde sociale aktiviteter og gode oplevelser, håber vi på, at flere folk får lyst til at komme her i huset og deltage i vores mange andre aktiviteter,” forklarer Preben Kristensen, der står bag cykelprojektet og til dagligt er kaptajn i Templet.

 

Byens gemte oaser

Denne torsdag står solen højt på junihimlen og København viser sig fra sin smukkeste og evigt voksende side.

”Hold da op! Jeg kan jo slet ikke kende det her sted længere med alle de nye byggerier,” udbryder cyklisten Anette, da turen når forbi Dybbølsbro og Kalvebod Brygge, hvor nye højhuse skyder op som paddehatte. Hun cykler med i gruppen for anden gang – på trods af et tidligere lårbensbrud.

”Jeg har jern i halvdelen af det ene ben, så det kniber med at træde ordentlig i pedalen med det ben,” siger hun, mens hun triller efter flokken ind gennem Otto Busses Vej, hvor DSBs remiser ligger. Her gør gruppen første holdt.

”Jeg ville lige gøre jer opmærksomme på huset her,” fortæller Peter Neustrup, ”det blev opført i 1909 som toldbygning for Sverigestrafikken, og i ca. 1930 blev det flyttet til denne position som vagtmesterens bygning for DSB. Nu er det ved at blive pillet ned, så det kan blive bevaret og sat op i Hornbæk,” forklarer han videre mens der nikkes og kommenteres.

Anekdoten er blot en af flere, cyklisterne får med på turen rundt i byen.

”Jeg interesserer mig meget for byen, og har været på mange ture og hørt mange historier gennem årene, så dem nyder jeg at give videre”, fortæller Peter Neustrup da turen går videre gennem den Gule By og til Årstidernes byoase BaneGaarden i de gamle træhaller.

Her har ingen af cyklisterne været før – trods mange år i hovedstaden, og netop den slags opdagelser sætter cyklisten Rebecca pris på.

”Jeg er rigtig glad for at cykle, og kan rigtig godt lide at komme uden for byen og se skov og vand, men at opdage de små steder her inde midt i byen – det er også rigtig spændende,” siger hun.

 

At have eller ikke at have, en el-cykel

Frelsens Hærs Cykelfællesskab er i sin spæde opstart. Tilbuddet er gratis og åbent for alle seniorer, der vil cykle med.

”Det er en god måde at få rørt sig på, og så kan man mødes lidt mere uformelt, når man tramper i pedalerne sammen,” siger Preben Kristensen, der gerne selv cykler med på turene.

Læs mere om Templet på Frederiksberg

Cyklisterne er nået til turens hårdeste stigning på Ny Carlsberg Vej, hvor brosten gør turen under Elefantporten ved det gamle Carlsberg ekstra udfordrende. Rebecca har tidligere på ugen erhvervet sig en elcykel, der uden problemer lader hende forcere bakken, mens Anette må stå af og trække det sidste lille stykke.

”Jeg har kun tre gear, og så med jern i benet – det går ikke,” siger hun og får pusten, inden gruppen i samlet flok triller det meste af vejen hjem til Frederiksberg Alle.

I Templet venter velfortjent kaffe og kage og en snak om, at el-cyklen måske også er en god investering for Anette. Med brug af el- eller rugbrødsmotor, så tager hele cykelholdet endnu en tur i sadlen næste torsdag.

 

Er du interesseret i at cykle med?

Tilbuddet er for dig over 60 eller deromkring. Der er ingen krav til din fysiske formåen, alle kan være med. Turene bliver inddelt efter de fremmødtes niveau og ambition, og ledes af en erfaren cyklist.

Turen starter klokken 10, hver torsdag fra Frelsens Hær Templet på Frederiksberg Allé 9,1621 København V, hvor der bagefter serveres kaffe.

Kontakt Preben Kristensen på telefon: 28 14 94 94.

Har du lyst og overskud til at hjælpe andre? Bliv en del af vores fantastiske team.