Frelsens Hær: Ingen skal tvinges ud i kulden

Både i København og i provinsen åbner Frelsens Hær nødherberg og andre tilbud for hjemløse i den ekstreme kulde. Flere steder har lokale korps udvidet deres åbningstider, ligesom genbrugsbutikkerne giver gratis kaffe og varmt tøj til kolde hjemløse.

Det kolde vejr er for alvor kommet til Danmark, og mange af landets herberg er fyldt. Derfor har Frelsens Hærs landsleder, oberst Hannelise Tvedt, bedt samtlige lokalafdelinger om at udvide åbningstiderne og etablere nødherberg, hvor der er behov og mulighed:

– Med de temperaturer vi har lige nu, er det livsfarligt at ligge udenfor. Derfor er det vigtigt for os at arbejde sammen med lokale myndigheder om at sikre opholds- og overnatningsmuligheder for alle, siger hun.

I hovedstaden bliver der tirsdag aften åbnet et midlertidigt nødherberg i Frelsens Hærs lokaler på Grundtvigsvej 17 på Frederiksberg. De tomme lokaler er dagen igennem blevet udstyret med liggeunderlag og soveposer, så cirka 30 personer kan overnatte.

– Lige nu får jeg opkald fra frivillige, der vil sidde nattevagt, og folk der vil donere liggeunderlag. Det er enormt dejligt at mærke folks villighed til at hjælpe, siger Dorrit Bruun Olesen, der er leder af Frelsens Hærs herberg i København. Der er dog fortsat brug for frivillige kræfter i nattetimerne.

Ud over en varm seng at sove i, betyder et samarbejde med organisationen ’Det Runde Bord’, at der vil blive serveret aftens- og morgenmad i lokalerne. Madvarerne bliver doneret fra både private og restauranter, ligesom der er oprettet et sms-nummer til bidrag via Mobilepay.

– På to dage har vi allerede fået næsten 20.000 kroner ind, så vi laver en masse mad de kommende dage og sørger for, at alle Københavns herberg bliver forsynet, siger leder af Det Runde Bord, Peter Haugelund.


Flere lokale initiatiativer

I Nakskov arbejdes der også på højtryk for at gøre værelser klar til overnattende. Hvor stort behovet for byens hjemløse er, er korpsleder Jan Marseille i tvivl om, men én ting er sikkert:

– Ingen skal ligge udenfor i det her vejr. Vi vil hellere åbne op en gang for meget, end en gang for lidt. Så vil det vise sig, om der er behov for os, siger han.

Frelsens Hær i Nakskov har i forvejen en varmestue, hvor byens udsatte kan få et varmt måltid mad. Det er i disse lokaler, der lige nu gøres senge klar.

– Vi har fem enkeltværelser med senge, men hvis der skulle komme flere, har vi mulighed for at have folk overnattende i vores fællessal, forklarer Jan Marseille.

Andre steder rundt om i landet har de lokale korps udvidet deres åbningstider, ligesom genbrugsbutikkerne giver gratis kaffe og varmt tøj til kolde hjemløse.

– For os handler det om næstekærlighed. Vi vil ikke bare lade stå til, når mennesker risikerer liv og lemmer i kulden. Så sætter vi alle kræfter ind for at hjælpe, siger landsleder Hannelise Tvedt.


Du kan bidrage

Send et bidrag til Frelsens Hærs sociale arbejde. SMS teksten: bidrag til 1231, så støtter du med 50 kroner. Det koster 50 kr. + alm. Sms-takst.

Støt Det Runde Bord med et beløb via Mobilepay på nummer 92383, skriv ”akut” i beskedfeltet.


Parløb med TV2 Lorry

Se glimt fra et vellykket parløb mellem TV2 Lorry og Frelsens Hær for at indsamle varmt tøj og lunt sovegrej til hjemløse ved at klikke her.

Har du lyst og overskud til at hjælpe andre? Bliv en del af vores fantastiske team.