Hjælp til trængte familier i en kold tid

Køerne var lange, da Frelsens Hær over hele landet delte vinterhjælp ud, for anden gang, i slutningen af februar.

”Vi lever på lånte penge hver måned, og madbudgettet er stukket helt af. Vinterhjælpen har derfor hjulpet stort i vores familie. Vi havde ikke regnet med at få den slags hjælp,” siger Jan Pedersen fra Hjørring, der er far til tre børn.

Familien Pedersen er en af de godt 4000 familier og enlige landet over, der både i januar og februar har hentet en kasse med mad hos Frelsens Hær. Blandt andet i Frelsens Hær i Frederikshavn.

”Folks økonomi er mere eller mindre kollapset pga. den voldsomme inflation. Nogle forklarer, at de har gasregninger på 30.000 kroner. Selv for en familie i gode økonomiske kår ville det være en belastning, forestil dig så at skulle betale det beløb ud af en kontanthjælp eller en integrationsydelse,” siger Anja Adjoh, der er leder af Frelsens Hær i Frederikshavn.

Vinterhjælpen består af godt to gange 20 kilo mad- og kolonialvarer, indkøbt, pakket og leveret af lokale supermarkeder. I København og Frederikshavn, stod Føtex for dette, mens det blev klaret af Rema1000 i Sønderborg, Tønder og Odense.

 

 

Det betyder meget at få denne hjælp.

I Frelsens Hær Valby var Kenneth Nielsen blandt de godt 300 modtagere.

”Det betyder meget at få denne hjælp. Vi er to, der er på overførselsindkomst, og så har vi en søn, der har ADHD og autisme. Så vi er meget pressede. Når de faste udgifter er betalt, har vi under 1000 kroner tilbage, og det er næsten det beløb, vi skal bruge på medicin. Så der er ikke meget at leve for,” forklarer han.

Vinterhjælpen har været mulig at uddele på baggrund af en ekstraordinær bevilling fra Socialministeriet på 50 millioner kroner, hvoraf 7,9 millioner gik til Frelsens Hær.

For at pengene skulle komme gavne mest, besluttede Frelsens Hær sig for at uddele hjælpen blandt dem, der i julen 2022 havde fået julehjælp.

”Disse folk har i forvejen udfyldt en omfattende ansøgning, med spørgsmål til sociale forhold og økonomi. Derfor ved vi, at de virkelig har behov for hjælp, også selvom vi ikke længere er i december,” forklarer Lars Lydholm, Informationschef hos Frelsens Hær.

Fordi bevillingen ikke rakte til at give samtlige 11.000 modtagere af julehjælp en ekstra hjælp, blev de godt 4000 familier og enlige tilfældigt udvalgt.

En af disse var Benjamin og sønnen Milas i Valby.

”Det er rigtigt flot, at vi kan få denne hjælp. Uden den kunne jeg måske prøve at finde ekstra arbejde, men det er svært, når jeg er alene med min søn. Jeg skal også sørge for, at han kommer i vuggestue om morgenen og bliver hentet om aftenen, så der er ikke tid til at tage ekstra arbejde.”

 

Nye sko, sokker og undertøj.

I Frederikshavn, Tønder, Sønderborg og Odense var det muligt, også at tilbyde alle børn i familierne nye sko, sokker og undertøj i forbindelse med anden omgang vinterhjælp. Varer der i Frederikshavn kom fra A-Z i Hjørring.

”I det hele taget har Salling Group været fantastiske. Vi har fået langt mere, end vi har betalt for. Det gør, at vi i løbet af året også kan hjælpe pressede familier med f.eks. sko. Når man hører om børn, der ikke vil fortælle, hvor meget deres sko klemmer, fordi de ved, at forældrene ikke har råd til at købe et nyt par til dem, bliver man nødt til at handle. Nu kan vi sikre os, at de voksende børnetæer ikke skal klemmes inde i for stramme sko her til foråret. Det glæder vi os over, sammen med forældrene,” siger Anja Adjoh, leder af Frelsens Hær i Frederikshavn.

Har du lyst og overskud til at hjælpe andre? Bliv en del af vores fantastiske team.