Kongres 2018: Ikke en lukket fest for de frelste

Da Frelsens Hær i sidste weekend fejrede kongres i København, foregik det med døre og vinduer på vidt gab. Et udslag af forsommerens hedebølge. Men også et udtryk for weekendens tema: ’Gå ind i Guds nærvær - gå ud og vær nærværende’.

Udover møder og aktiviteter indenfor foregik en stor del af programmet således udenfor i det lune sommervejr. Med march, koncerter og events i Københavns centrum satte ’Guds fodfolk’ sit særlige præg på gadebilledet, hvor glæden og troen blev delt med andre.

En åben invitation

Akkompagneret af brassmusik, sang og dans på Gammeltorv og ved en velbesøgt kirkekoncert i Domkirken blev weekendens komsammen således bredt ud som en åben invitation – og ikke blot en lukket fest for de frelste.
En sigende detalje og signifikant pointe, der trinvist blev foldet ud af kongressens gæstetalere, kommandørerne Brian og Rosalie Peddle, henholdsvis stabschef og verdenssekretær for Frelsens Hærs kvindearbejde.
– Mission handler om at blive sendt ud i verden, proklamerede stabschefen således, da forsamlingen søndag formiddag kunne glæde sig over, at tre nye officerer blev udnævnt – og senere samme dag udsendt til deres respektive tjenestesteder.
– Mission er ikke et valg, det er en ordre, man følger, proklamerede han efterfulgt af endnu en punchline – og udfordring:
– Verden venter ikke nødvendigvis på os med åbne arme. Men den har brug for Guds kærlighed.

Bøn for sig selv og andre

Den indbyggede appel om at formidle Guds kærlighed til andre i ord og handling, var en rød tråd gennem hele weekenden. Ikke blot i forkyndelse og fællessang, men også spektakulære indslag som teater, standup og et velgørenheds-pandekageparty i det fri.
– Jeg beder altid en bøn, før jeg går på scenen, og det har ført til, at jeg som en lille gadepræst også har fået lov at bede for andre komikere, lød det blandt andet fra ’Danmarks sjoveste mand’, Melvin Kakooza, der leverede en forrygende optræden lørdag aften.
Komikeren, hvis forældre er frelsesofficerer, har et erklæret mål om at sprede glæde med fokus på det, der forener og ikke splitter. En budskab, ikke forbeholdt de få, men de mange – og samtidig helt personligt ment.

Hverdagskristendom

Det personlige aspekt blev på en helt særlig måde understreget under kongressens sidste møde.
Frelsens Hær i Danmark og Grønland står foran et lederskifte, og afslutningsmødet var således sidste chance for at sige ’tak og på gensyn’ til den nuværende territorialleder, oberst Hannelise Tvedt. Efter fire år som hærchef overtager hun fra august ansvaret for Frelsens Hær i Holland, Tjekkiet og Slovakiet.
Blandt sine slutreplikker gav hun eksempler på, hvordan ’tilfældige’ møder med mennesker var blevet til dybe samtaler og spontane bønner midt i det daglige liv på et gadehjørne eller på en café.
En ’hverdagskristendom’ udøvet uden for kirkens mure, som hun opmuntrede andre til også at praktisere.

– Fordi Frelsens Hær har fået sit navn med netop den hensigt at formidle frelse og fred til andre, fastslog hun.

I anledning af lederskiftet og som nok en understregning af budskabet, blev den territoriale sammenkomst herefter fulgt til dørs på pladsen udenfor lokalet med servering af kaffe og kransekage.
Et godt sted både at slutte – og indlede en åben fest.

Har du lyst og overskud til at hjælpe andre? Bliv en del af vores fantastiske team.