Velgørenhedskoncert: Syngende fynsk er fint

En intimkoncert med pladeaktuelle Lasse og Mathilde hos Frelsens Hær på Nørrebro blev et tilløbsstykke - og en anledning til at støtte indsamlingen til Danmarks udsatte.

Af Levi Giversen

Folk-duoen Lasse og Mathilde arbejdede i begyndelsen af september intenst på deres nye album ’Hvem drømmer hvem?’ i studiet i København. Alligevel satte de en eftermiddag metieren som ’studiemusikere’ på pause for at give en intim livekoncert i Frelsens Hær på Nørrebro. En gratis gestus, hvor der også blev samlet ind til fordel for Danmarks udsatte.

En fuldsat sal gjorde duoen selskab denne efterårstirsdag, hvor oplevelsen af ’syngende fynsk’ ikke blot beskrev den musikalske oplevelse, men også gav god mening, når de to lundeborgensere tog ordet og veloplagt causerede mellem numrene.

Med en afstemt vekselvirkning fra slidstærke hits over spritnye sange til fællessang fra Højskolesangbogen havde de hurtigt godt fat i publikum, der fra hyggelige caféborde havde god hør- og sigtbarhed til det interimistiske scenegulv forrest i lokalet.

Ligesom sangerne optrådte uden honorar, var der også fri entré ved koncerten.

Eller som Frelsens Hærs daglige leder på Nørrebro, Maj-Britt Lysgaard-Madsen, udtrykte det: ‘I er kommet gratis ind, men derfor behøver I jo ikke at gå gratis ud’. Et muntert varsel om, at kollektkurven senere ville blive sendt rundt til fordel for indsamlingskampagnen i september, ‘Syng for Danmarks udsatte’.

Appellen kaldte også på smilet hos Lasse og Mathilde, der fulgte op med både påskønnelse og et passende sangvalg.

– Det er en stor oplevelse for os at være her, og vi sætter meget pris på det arbejde, Frelsens Hær gør, erklærede han. Mens fingrene derpå fandt de rigtige guitarriff, og Mathilde trak milde toner ud af violinen, fyldte ordene fra ”Syrenprinsesse’ lokalet, efterfulgt af det oplagte omkvæd:

Vi står kun til ansvar for hinanden. Lad os sammen stjæle os lidt tid…

 

Pladeaktuelle og med noget på hjerte

Foruden forpligtelsen på det gensidige ansvar leverede duoen en fyldig og farverig buket fra deres store repertoire, krydret med små anekdoter og oplevelser fra et musikalsk og privat parløb, der blev indledt for over 40 år siden.

Tilbage i 1975 lagde Mathilde således stemme til nogle Tove Ditlevsen-digte, som Lasse havde sat musik til. Resultatet blev parrets første fællesalbum, ‘Pigesind’. Sød musik opstod imidlertid også udenfor studiet, hvorfor den musikalske rejse har fundet sted parallelt med næsten 40-års ægteskab.

Flere af de begejstrede tilhørerne har tydeligvis fulgt den samme tidslinje og sang spontant med på både hjemstavnsklassikerne, ‘Lundeborghymnen’ og ‘Fyn er fin’, samt evergreens som ‘Spritteren’ og ‘Dagbogen’. Sidstnævnte ligeledes tilsat spredt fløjten under omkvædet.

Den pladeaktuelle duo kunne naturligvis heller ikke dy sig for at afprøve et par numre fra den kommende udgivelse på et livepublikum. ‘Min glemte engel’ og titelsangen, ‘Hvem drømmer hvem?’ gav således en forsmag på, det der venter, og et signal om, at de to fortsat har noget på hjerte på den danske folk-scene.

– Det er faktisk en af de første gange, vi synger de sange offentligt, fortalte Mathilde efter den vellykkede urpremiere og positive respons fra salen og røbede, at alle andre pænt må vente, til cd’en udkommer den 1. november.

 

Generøsitet og løstsiddende klappehænder

Mod slutningen af koncerten blev den ‘blandede musikalske buket’ udvekslet med en ægte håndplukket af slagsen og en tak for den uselviske pause fra pladearbejdet, der vil gøre en forskel i Frelsens Hærs arbejde blandt socialt udsatte medborgere.

– I er farverige, I er varme og I bringer meget godt med jer, lød det fra Maj-Britt Lysgaard-Madsen, der i samme åndedrag opfordrede de fremmødte til at vise den samme generøsitet, da kollektkurvene kort efter gik fra hånd til hånd for at modtage bidrag til indsamlingen.

Koncerten sluttede imidlertid ikke før, det populære ægtepar beredvilligt blev klappet tilbage på scenegulvet for at give et ekstranummer, ligesom flere efterfølgende benyttede de løstsiddende klappehænder til at udveksle personlige knus og håndtryk med de fynske sangere på vej mod udgangen.

 

SYNG FOR DANMARKS UDSATTE

  • I september samler Frelsens Hær via lokale musikevents og facebook ind til socialt udsatte. Både kendte og ukendte deltager i indsatsen under parolen ‘Syng for Danmarks udsatte.’
  • Lokalt bliver der som på Nørrebro afholdt forskellige koncerter både indendørs og ude på gader og torve.
  • Indsamlingen på facebook sker ved, at man uploadede en sang, deler den under hashtagget #syngfordanmarksudsatte og tilføjer teksten ‘SYNG’ via SMS til 1272 donerede 50 kroner.
  • Det er stadig muligt at være med.

Har du lyst og overskud til at hjælpe andre? Bliv en del af vores fantastiske team.